Uwaga |
---|
zeszklić
Wersja z dnia 02:48, 30 cze 2021 autorstwa imported>Olafbot (dodane {{audio|LL-Q809 (pol)-Olaf-zeszklić.wav}})
zeszklić (język polski)
- wymowa:
-
- znaczenia:
czasownik przechodni dokonany
- (1.1) uczynić coś szklistym, półprzejrzystym
- (1.2) kulin. lekko podsmażyć, aż nabierze lekko przezroczystego, szklistego koloru, nie doprowadzając przy tym do zarumienienia
- składnia:
- kolokacje:
- (1.2) zeszklić cebulę / cebulkę / pora / szalotkę / warzywa • zeszklić na tłuszczu / maśle / oleju / oliwie
- synonimy:
- antonimy:
- hiperonimy:
- (1.2) podsmażyć
- hiponimy:
- holonimy:
- meronimy:
- związki frazeologiczne:
- etymologia:
- uwagi:
- tłumaczenia:
- źródła:
- ↑ Maciej Kuroń, okienko Kuronia, „Kuchnia”, 1999, Narodowy Korpus Języka Polskiego.