Uwaga |
---|
flambirowanie
Wersja z dnia 08:14, 29 mar 2015 autorstwa imported>FastilyClone (US Navy 110211-N-NK458-047 ulinary Specialist 2nd Class Tad Pooler prepares strawberries flambe as his dessert entry during the Best of the Mess Ch.jpg → Flickr - Official U.S. Navy Imagery - Navy chef takes part in culinary competition..jpg using [[...)
flambirowanie (język polski)
- wymowa:
- IPA: [ˌflãmbʲirɔˈvãɲɛ], AS: [flãmbʹirovãńe], zjawiska fonetyczne: zmięk.• nazal.• -ni…• akc. pob.
- znaczenia:
rzeczownik, rodzaj nijaki
- (1.1) kulin. sposób podawania potrawy, polegający na oblaniu mocnym alkoholem i podpaleniu
- (1.2) kulin. podpalenie potrawy podczas jej przygotowywania
- przykłady:
- (1.2) Tylko trunki z wysoką zawartością alkoholu mogą być użyte do flambirowania jedzenia.[1]
- składnia:
- synonimy:
- antonimy:
- hiperonimy:
- hiponimy:
- holonimy:
- meronimy:
- wyrazy pokrewne:
- czas. flambirować ndk.
- związki frazeologiczne:
- uwagi:
- zob. też flambirowanie w Wikipedii
- tłumaczenia:
- źródła: